اتاق کار کثیف بیمارستان از مهمترین عناصر در بخش مراقبت ویژه کنترل عفونت در بیمارستانها میباشد. پرسنل بعد از استفاده از تجهیزات و لوازم پزشکی برای بیمار، تمامی این تجهیزات را به منظور تمیز و ضدعفونی کردن آنها به اتاق کار کثیف ارسال میکنند.
اتاق کار کثیف بخش اساسی در روند مراقبتهای بیمارستانی
اتاق کار کثیف و اتاق کار تمیز از اصلیترین بخشهای بیمارستان هستند که برخلاف ظاهر نه چندان پر زرق و برق و غیر معمول خود، از عملکرد مهم و تاثیرگذاری در کنترل عفونت برخوردار هستند.
زمانی که بیماران با تجهیزات و وسایل پزشکی در تماس باشند، کلیه این تجهیزات به عنوان منبع عفونت شناخته میشوند که باید تمیز شده و برخی از آنها دور ریخته شوند. در چنین شرایطی اتاق کار کثیف بیمارستان به عنوان یک پوشش رفتارکرده و برای جلوگیری از گسترش عفونت در سایر بخشهای بیمارستان مورد استفاده قرار میگیرد.
در حقیقت در بیمارستان در فرایند معاینه تا درمان بیماران گردش کار بین ایستگاههای مختلف اعم از اتاق معاینه، بخش جراحی و… انجام میشود. اتاق تمیز و کثیف این اطمینان را حاصل میکند که آلودگی و عفونت بین مناطق و بخشهای مختلف که از تجهیزات پزشکی استفاده میکنند منتقل نشوند.
استفاده از اتاق کار کثیف بیمارستان
شاید این سوال ایجاد شود که با وجود الزامات بهداشتی که برای تمیز کردن و پاکیزه نگه داشتن بیمازتانها وجود دارد، آیا همچنان نیازی به اتاق کار کثیف میباشد؟
در اینجا منظور از کثیف، یک آشفتگی قابل رویت نیست. بلکه به این معنا است که بعد از استفادهی بیماران از تجهیزات بیمارستانی برای رعایت پروتکلهای بهداشتی و جلوگیری از سرایت بیماری بین بیمارن مختلف و همچنین جلوگیری از انتقال بیماری به افراد حساستر نظیر کودکان، سالمندان و افراد با نقص ایمنی، این اقلام به اتاق کثیف منتقل میشوند.
در حقیقت این بخش برای جمعآوری و نگهداری از زایئات استفاده میشود. اگر این قبیل از اقلام بیمارستانی بهدرستی مدیریت نشوند ممکن است فاجعه و خطر جدی رخ دهد.
این اتاق به نحوی طراحی شده است که مانع انتشار عفونت میشود. ماشینآلاتمورد استفاده در این اتاق نظیر دستگاههای ضدعفونی کننده و شستشوی رختخواب و … مجهز به فناوریهای پیشرفته کنترل عفونت بدون دخالت دست و چرخههای ضدعفونی خودکار برای اطمینان هرچه بیشتر از جلوگیری از گسترش عفونت میباشند. در حقیقت باید اظهار کرد اتاق کار کثیف، یک اتاق بسیار تمیز و ضد عفونی شده است.
در حالت کلی موارد استفاده از این اتاق به شرح زیر میباشد:
- تمیز کردن، ضدعفونی کردن و ذخیرهسازی تجهیزات پزشکی
- دفع مواد زائد بالینی،ملافههای کثیف، نمونههای مربوط به بیماران و سایر ضایعات
- ذخیرهی وسایل استریل مانند پانسمان زخم، ملافهها، لوازم و تجهیزات بلااستفاده غذا و نوشیدنی، وسایلی که از قبل تمیز و ضدعفونی شدهاند مانند صابون، محصولات مراقبت از دهان، لوسیونها و …
در پایان باید خاط نشان کنیم که اتاقهای ابزار و تجهیزات براساس استاندارد NFPA و استاندارد CMS نباید قفل شوند. از آنجایی که اتاق کار کثیف نیز در این دسته قرار دارد، نباید قفل شود.