مقالات رادطب نقش جهان

هرآنچه باید در مورد واکسن کرونا بدانید!

واکسن کرونا

واکسن کرونا این روزها به یک فرشته نجات برای مردم جهان تبدیل شده است. با شیوع و همه گیر شدن ویروس کرونا، از سوی کشورهای مختلف تلاش‌های زیادی برای تولید واکسن این ویروس انجام شده است. در این مدت زمان شرکت‌های زیادی برای تولید واکسن این ویروس اقدام کرده‌اند.

هریک از واکسن‌های تولید شده با کارایی متفاوتی به بازار عرضه شده‌اند و برای گونه‌های خاصی از ویروس کرونا مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه این مطلب قصد داریم مطالب بیشتر در ارتباط با واکسن COVID-19 و انواع آن برای شما عزیزان شرح دهیم.

واکسن‌های کرونا چگونه عمل می‌کنند؟

در حالت کلی واکسن‌ها از یک عامل عفونی نظیر ویروس، باکتری یا سایر میکروارگانیسم‌های عامل بیماری، تقلید کرده و عمل می‌کنند. این کار به سیستم ایمنی ما یاد می‌دهد که چطور سریع و موثر به این عامل واکنش نشان دهد.

اغلب واکسن‌ها نوع ضعیف شده یک عامل عفونی می‌باشند که به سیستم ایمنی بدن انسان اجازه می‌دهند، آنرا در حافظه‌اش ضبط کند. به این ترتیب، پیش از آنکه ویروس ما را بیمار کند، سیستم ایمنی بدن سریعا ویروس را شناسایی کرده و با آن مقابله می‌کند. برخی از انواع واکسن کرونا به این شکل طراحی شده‌اند.

برخی دیگر انواع واکسن کرونا با روش‌های جدیدتری ساخته شده‌اند و با نام واکسن‌های پیام آور آر ان ای (RNA) یا ام آر ان ای (mRNA) خوانده می‌شوند. این نوع واکسن‌ها به جای معرفی عامل (ماده‌ای که موجب می‌شود بدن آنتی بادی تولید کند)، کد ژنتیک لازم را به بدن ارائه می‌دهند تا سیستم ایمنی بدن خودش بتواند آنتی ژن را تولید نماید. تکنولوژی چنین واکسن‌هایی چندین دهه است که مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. واکسن‌های mRNA فاقد هرگونه ویروس زنده می‌باشند و با DNA انسان تداخلی ندارند.

آیا انواع واکسن‌ کرونا ایمن هستند؟

یک واکسن زمانیکه تحت آزمایشات بالینی قرار بگیرد و ثابت شود استانداردهای مورد توافق در سطح بین‌المللی برای حفظ ایمنی و اثرگذاری را رعایت کرده است، می‌تواند تولید شود. یک واکسن زمانیکه مطابق این استانداردها باشد می‌تواند اجازه سازمان جهانی بهداشت و سازمان‌های ناظر ملی را دریافت کند.

سازمان یونیسف تنها واکسن‌هایی را خریداری و ارائه می‌کند که با معیارهای ایمنی و اثرگذاری سازمان جهانی بهداشت مطابق باشد و تاییدیه‌های نظارتی لازم را اخذ نموده باشد.

چطور واکسن‌‌ های کرونا به این سرعت تولید شدند؟

دانشمندان به لطف سرمایه‌گذاری بی‌سابقه در بخش تحقق و توسعه توانستند رکورد زمانی جدیدی، در تولید واکسن ایمن و اثر گذار در برابر کرونا ثبت کنند. با وجود سرعت در تولید واکسن کرونا، تمام استانداردهای فرآیندهای ایمنی و استاندارهای نظارتی دقیقی را رعایت کرده‌اند.

علاوه‌بر واکسن‌هایی که در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا تولید شده‌اند و در حال استفاده می‌باشند، جای دلگرمی است که بیش از 200 واکسن کاندیدا در مراحل مختلف تولید می‌باشند. برخی از این واکسن‌ها در سومین فاز تحقیقات بالینی یعنی آخرین مرحله پیش از اینکه واکسن تایید شود، قرار دارند.

آیا واکسن‌ کرونا دربرابر انواع جدید نیز اثربخشی دارند؟

سازمان جهانی بهداشت اظهار داشته که انتظار می‌رود، واکسن‌های تایید شده کنونی حداقل تا حدودی بتوانند حفاظت در برابر انواع جدید ویروس کرونا را فراهم نمایند.

در سراسر جهان، کارشناسان دائما در حال مطالعه چگونگی اثرگذاری، گونه‌های جدید روی رفتار ویروس نظیر هرگونه تاثیر بالقوه در اثرگذاری انواع واکسن‌های کرونا هستند.

در صورتی که اثبات شود که هریک از این واکسن‌ها در برابر یک یا چند گونه جدید اثر کمتری دارند، می‌توان ترکیب واکسن‌ها را برای حفاظت بیشتر در برابر گونه‌‌های جدید این ویروس تغییر داد. در آینده، برخی تغییرات در واکسیناسیون همانند استفاده از دوز اضافه و دیگر بروزرسانی‌ها ممکن است ضروری باشد.

اما آنچه مهم است این است که واکسینه شوید و تمهیدات لازم برای کاهش شیوع ویروس را انجام دهید. این امر به کاهش احتمال پرش ژنتیکی در ویروس کرونا کمک می‌کند. تمهیدات لازم عباتند از:

  • رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی
  • ماسک زدن
  • تهویه هوای مطلوب
  • شستشوی مداوم دست‌ها
  • دریافت کمک پزشکی در صورت مشاهده علائم بیماری
  • زنان شیرده و زنان بارداری که در معرض ویروس قرار دارند مانند کادر درمان

چه افرادی باید ابتدا واکسینه شوند؟

از آنجایی که در سال 2021، ظرفیت تولید برای تامین احتیاج جهانی کافی نیست، همه افراد در یک زمان قادر به دریافت واکسن کرونا نمی‌باشند. از این رو کشورها ابتدا گروه‌های دارای اولویت را مشخص می‌کنند. براساس توصیه سازمان بهداشت جهانی این گروه‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • کادر درمان (برای محافظت از نظام بهداشت و درمان)
  • افرادی که در معرض خطر بیشتر مرگ ناشی از بیماری کرونا قرار دارند نظیر افراد مسن و افرادی دارای بیماری‌های زمینه‌ای
  • کارکنان بخش‌های ضروری به مانند معلم‌ها و مددکاران اجتماعی

در این مقاله رادطب سعی کردیم نکاتی در ارتباط با واکسن کرونا برای شما شرح دهیم. در مقالات بعدی قصد داریم انواع واکسن کرونا داخلی و خارجی را به شما معرفی کنیم. پس مقالات بعدی را از دست ندهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *